Monument istoric

ISTORIC

Clădirea care găzduiește astăzi Teatrul și Restaurantul Elisabeta datează încă din 1912, când a fost ridicată de arhitectul Rudolf Quich pe terenul baronului de origine vieneză Jules de Waldberg.

La final de secol al XIX-lea și început de secol XX, Bucureștiul își schimbă înfățișarea și începe din ce în ce mai mult să semene, din punct de vedere arhitectural, cu standardele impuse de modelele occidentale. Construită în stil eclectic, clădirea Teatrului Elisabeta este una dintre cele mai semnificative pentru stilul arhitectural al epocii: o combinație de elemente moderne, art deco, dar și de inspirație clasică.

 

Până la sfârșitul Primului Război Mondial, în clădirea proiectată de  Rudolf Quich a funcționat Clubul Austro-Ungar.

În anul 1920, în imobilul cunoscut ca Palais de Glace funcţiona un teatru de revistă cu același nume, iar în decembrie 1920, la parter, se deschidea celebrul restaurant Duval, frecventat deopotrivă de cântăreți, poeți și persoane de vază ale Bucureștiului.

În toamna anului 1921, aici se jucau spectacolele Teatrului Popular, iar mai târziu, tot aici a funcționat și cafeneaua-berărie Astoria.

Între cele două războaie mondiale (din 15 noiembrie 1929 şi până în anul 1948) clădirea a adăpostit Senatul României, desființat prin decretul-lege din 17 iunie 1946. Ulterior, clădirea a fost preluată de către Ministerul Artelor, care a reamenajat spațiul. Parterul a găzduit, inițial, o sală de ședințe, transformată apoi în cinematograful Orfeu. La etaj, a fost amenajată o bibliotecă cu anexe, iar ulterior spațiul a fost destinat unei săli de teatru.

În anii socialismului, la parter a funcţionat un oficiu poştal, iar la etaj era o sală de festivităţi a sindicatelor.

Din 2013, clădirea găzduiește Restaurantul Elisabeta, la parter, iar din 2014, Teatrul Elisabeta, la etaj.

În prezent, parterul clădirii găzduiește 4 săli: Sala Regina Elisabeta (restaurantul propriu-zis), Bistro Elisabeta, Sala Carol I, respectiv Sala Carol al II-lea, destinate evenimentelor private sau corporate.

La etajul al doilea al clădirii se află sala Teatrului Elisabeta, alături de Sala Coloanelor și Sala Oglinzilor. Ambele saloane reprezintă o parte din foaierul teatrului, dar pot fi folosite separat pentru evenimente private și corporate.

Sursă